ARAMA
Söğütlü Belediyesi

Söğütlü Tarihi

Geri

Söğütlü Tarihi

SÖĞÜTLÜ BELDESİ (İLAÇ KÖYÜ) KURULUŞU

Beldenin kuruluşu, aşamalı olarak yapılan göçlerle gerçekleşmiştir. Türkistan’dan (Orta Asya) Anadolu’ya gelen Türk aileleri ( Peçenek ve Çepni Türkleri ) Karadeniz’in sahil kesiminden iç bölgelere doğru geçerek, kendilerine uygun yerleşim yerleri aramışlardır. Bu aşamada ilk yerleşim yerleri olarak Alucra, Torul ve Gümüşhane’nin Trabzon’la sınır bölgeleri olmuştur. Göç bölgeleri Doğu Anadolu’dan, İran üzerinden Anadolu’ya; Hazar’ın güneyinden Azerbaycan ve Güney Azerbaycan bölgesine kadar uzanır. Çepni Türkmenleri, göç yolu olarak bu çizgiyi takip etmiştir ve buradan da kuzeyden Rumeli’ye doğru geçmişlerdir. Bu Türk boyları, yerleşim yeri olarak Orta Anadolu’yu seçmiştir. Türkmenler tarafından genelde bu göç yolu tercih edilmiştir. Bayramoğlu Çepni Türkmenleri[1], Çoruh ve Kelkit Vadisi boyunca yerleşmişlerdir. Artvin, Şavşat, İspir, Bayburt ve Gümüşhane’ye yerleşen Çepni Türkmenleri; Kelkit, Şiran, Torul, Giresun ve Ordu’ya kadar yayılmışlardır.

 

Söğütlü Köyü’ne ilk yerleşen sülâleler: Aloğlugil (DEMİR), Beşiroğlugil (BEDİR), Gehremengiller (KALKAN), Şahangil (ŞAHİN), Geribingayagil-Cokoğulları (KOÇ), Garalimangil (KARA) ve Gayoğlugil (TOK)’ dir (Hanım MUTLU ve Misbet DEMİR, 1996).

Kaynak: Söğütlü Beldesi Folkloru, KKEF, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Bitirme Tezi (Tez numarası: 1087), Muzaffer ARSLAN, 1. Bölüm, Sayfa:7-8, Erzurum-1997

 

   Bu sülâlelerin hemen arkasından Molla Muharremgiller (MUTLU), Simoğulları-Mürselustagil (ARSLAN),  Osolar (ONUK), Seferoğlugiller (SEZGİN), Toruloğlugiller (TÜRKEL), Çakkogiller (METE), Nizamgiller (MERAL), Nasıfgiller (NAS), Temur Hasangiller (ZORLU), Çakıroğulları (ÇAKIR), Datvegil (DOĞAN), Erzurumluoğullarıgil (EROĞLU), Gedirgilinkinler (GÜREL), Çepniler-Kartallar (KARTAL), Hopallar (TOSUN), Tatarlar (ÖZCAN), Anşaalının Alıgil (GÜVEN), Şükrüoğullarıgil (ERTUNÇ), Kahvecioğulları (KAHVECİ) soyadlı birkaç sülâle köye gelip yerleşmiştir. GÜVEN, KAHVECİ ve ERTUNÇ sülaleleri zamanla kaybolmuştur (Fazil MUTLU, 1997), (Niyazi ARSLAN, 1997).

 

[1] Tapu tahrir belgeleri, Ordu ve Yöresi Sosyal ve Tarihi Yörelerimiz.